Når kan jeg løpe etter fødselen? / by Astrid Kolstad

Caroline er pasient, hun er selv lege og har akkurat født. “Jeg har så lyst å begynne å løpe! Når kan jeg egentlig begynne å løpe?” Caroline har trent mye tidligere, hun har fått behandling under graviditeten både hos meg og hos en av kiropraktorene våre. Hun stiller det samme spørsmålet som så mange av våre løpeglade pasienter gjør.

Det kjedelige svaret, som du ikke egentlig vil ha, er at det er veldig individuelt. Det er fullstendig forståelig at du ønsker å komme raskt i gang med trening, og stort sett er trening etter fødselen helt uproblematisk. Det er lurt å ta kontakt med en fysioterapeut før du bestemmer deg for å begynne å løpe, slik at hun kan gi deg en god vurdering om du er sterk nok, har god nok kontakt med den viktige bekkenbunnsmuskulaturen før akkurat du tar den første løpeturen som du har gledet deg til i månedsvis.

Når jeg som fysioterapeut skal gi gode råd om når du kan begynne å trene etter fødsel, er det flere ting som må sees på. Hvor raskt du kommer i gang med trening etter fødsel og hvor hardt du kan trene, er blant annet avhengig av hvordan graviditeten har vært i tillegg til hvor treningsvant kroppen din er fra tidligere.

1. Treningserfaring før fødsel

Så vidt vi vet i dag, er det lite sammenheng mellom bekkenleddsmerter under graviditet og tidligere treningsform. En studie fra NIH viste at gravide idrettsutøvere ikke har mindre bekkenleddsplager enn andre kvinner.

Det betyr at Jenny som har trent lite kan ha et svangerskap uten vondter, mens gravide, topptrente Ellen kan ha smerter i bekkenet eller andre deler av kroppen.

Likevel er det viktig å se på hva og hvor mye du har trent tidligere, når vi skal gi råd om trening etter fødsel.

Generelle råd er at dersom man ikke har trent noe særlig før eller under graviditeten, bør treningsform og intensitet økes rolig og kontrollert for å forebygge at ikke treningen gir plager.

2. Hvor langt tid har det gått siden fødsel

Uavhengig av om du har hatt en vaginal fødsel eller keisersnitt er det viktig å huske at kroppen trenger tid til å gro.

Livmor og bekkenbunnsmuskulatur må få tid til å trekke seg sammen til sin normale form og lengde. Livmoren bruker omtrent 6 uker på renselsesprosessen, og 12 uker på å gå tilbake til original størrelse.

Sting i for eksempel bekkenbunnsmuskulaturen bruker vanligvis ca. 6-8 uker på å gro, men denne tiden vil naturligvis være avhengig av hvordan selve muskulaturen ble påvirket under fødsel.

3. Lekkasje etter fødsel

Musklene som ligger rundt vagina, urinrør og anal kalles bekkenbunnsmuskulaturen. Denne muskelgruppen strekker seg fra halebeinet bak og til symfysen foran. Under en vaginal fødsel kan bekkenbunnsmuskulaturen strekke seg opp mot tre ganger sin hvilelengde.

Etter fødselen må bekkenbunnsmuskulaturen få tid til å trekke seg sammen. For noen vil den gå tilbake til sin originale form relativt fort etter fødsel, og vil tåle normalt bukpress som oppstår ved for eksempel løping eller hopping.

Enkelte ganger kan bekkenbunnsmuskulaturen trekke seg tilbake, men ikke være sterk nok til å holde igjen ved økt bukpress. Da kan man oppleve lekkasje av urin, avføring eller luft. En god indikator for å vurdere om du starter for tidlig med trening, er om du lekker. Dette kan være et tegn på at bekkenbunnen ikke er sterk nok.

Dersom du opplever lekkasje av urin, avføring eller luft, en tyngdefornemmelse i underlivet eller en følelse av at noe faller ut av skjeden, vil jeg sterkt anbefale å få bekkenbunnen undersøkt av en fysioterapeut. På Bekken og barn utfører vi en grundig vaginalundersøkelse av bekkenbunnen. Vi undersøker om du har kontakt med muskelen og om knipene gjøres riktig. I tillegg måles muskelstyrken i bekkenbunnen, både ved å kjenne (palpasjon) og ved bruk av en trykkmåler (manometri). Denne undersøkelsen anbefales å gjøre 6 uker etter fødsel.

4. Magemuskler

Under graviditeten blir både de rette magemusklene (M. Rectus abdominis) og de skrå magemusklene (M. Transversus abdominis) kraftig strukket for å gjøre plass til en voksende mage.

Delte magemuskler, også kalt diastasis recti, er når avstanden mellom de rette magemusklene er mer enn 2 fingerbredder opp til ett år etter fødsel.

Hos de aller fleste vil denne avstanden trekke seg tilbake etter 6-8 uker. Selv om magemusklene trekker seg tilbake til sin originale form, er det svært vanlig å få en svekket styrke i de dype, stabiliserende magemusklene, også kjent som kjernemuskulaturen.

Dette kan medføre ubehag og smerter i korsryggen, og evt bekkenområdet. Det kan også være en disponerende faktor for at bekkenleddsmertene som oppstod under graviditet, vedvarer etter fødsel.

Derfor kan det for noen være hensiktsmessig å få en kontroll av magemusklene før man setter i gang med annen aktivitet og trening. Dette er også avhengig av smertesituasjon både før og etter fødsel, og er som alt annet; veldig individuelt.

Så, når kan jeg starte å trene etter jeg har født? Det finner vi ut sammen!

På kontroll hos oss etter fødsel undersøkes magemuskler, bekkenets bevegelse og muskulaturen omkring bekken/sete-området. I tillegg utføres den vaginale undersøkelsen av bekkenbunnen, som er nærmere beskrevet over. Sammen legger vi en plan for hvordan du best mulig kan komme tilbake til den treningen du liker aller best.

Skrevet av Astrid Kolstad, fysioterapeut avd. Storo