Gravid og vondt i rumpa / by Tove Villumstad og Elisabeth Aas-Jakobsen

vondt i rumpa, 1856 g 1055.jpg

Er du gravid og har vondt i rumpa?

Da er du ikke alene. Når du er gravid og har vondt i rumpa, kan smerten akkurat som baken, deles i to. Enten har du vondt i sete, eller i rumpa. Fordi det er ikke alltid så lett å vite om det er setet eller rumpa som er vond når det snakkes rumpesmerter, begynner vi å fortelle deg litt om setesmerter. Deretter passer det fint å se videoen om rumpesmerter som ligger nederst i artikkelen. Etter du har lest artikkelen og sett videoen, håper vi det er klarere for deg om du har vondt i sete eller rumpa, og hva du kan gjøre med smerten. Halebeinet kan også gi rumpesmerter, og det kommer vi til å skrive mer om i neste blogg.

Vondt i sete

  • Har du vondt når du går i trapper?

  • Har du vondt når du reiser deg?

  • Har du vondt når du står på et ben?

  • Kjennes det ut som en skarp, eller dump smerte, eller en klo i rumpa?

Da kan du enten ha veldig stram rumpemuskulatur eller en låsning i bekkenet. Det er helt vanlig å ha begge deler samtidig.

Ubevisste holdningsendringer

Når du blir gravid endres holdningen din gjerne ubevisst. Kroppen din beveger seg på en annen måte når magen gradvis blir større. Når du i tillegg har vondt i bekkenet eller i rumpa, endres bevegelsesmønsteret enda mer. Det kan gjøre at du får spente muskler, en ubalanse i styrken mellom de forskjellige musklene som må bevege seg samme, eller låsninger i bekkenleddene. For at du skal få en bedre forståelse av dette, vil vi gjere fortelle deg litt mere om de store rumpemusklene.

Mer om rumpemusklene

Her ser du hvor musklene sitter

Her ser du hvor musklene sitter

De store musklene i rumpa kalles gluteus muskulaturen. De forbinder baksiden av bekkenet med lårbenet.

Gluteus Maximus

Den største av musklene går fra korsbenet til lårbenet. Muskelen gjør at du kan bevege benet ditt rett bakover.

Den er spesielt viktig når du reiser deg opp fra en stol, eller går i trapper. Den gjør at du kan rotere benet innover og utover.

Gluteus medius og gluteus minimus

Den innerste og den midterste rumpemuskelen går fra baksiden av hoftekammen og ned til hoftekulen eller lårbeinknoken. Muskelen gjør at du kan stå stabilt på et ben, uten at bekkenet synker ned på den ene siden.

Piriformis muskelen

sciatica.jpg

Noen ganger kan muskelen som heter piriformis, som ligger dypt inne i rumpa også bli stram. Det kan irritere den store nerven som går nedover i benet som heter isjiasnerven (Sciatic nerve). Da kan du få vondt nedover beinet i tillegg til vondt i rumpa.

Nå når du vet litt mer om setemusklene, vanlige endringer i holdningen og bevegelse når du er gravid, håper vi at det er lettere for deg å forstå hvorfor du får vondt.

Hva skal til for at musklene skal fungere?

For at muskulaturen skal fungere som den skal er to ting spesielt viktig.

Du trenger god bevegelse og funksjon i bekkenleddene. Hjernen trenger informasjon fra bevegelsen i bekkenleddene for å kunne styre muskulaturen. Dersom muskulaturen ikke fungerer som den skal, om den er blitt svak eller ekstra spent, fungerer ikke alltid bevegelsesmønsteret som det skal.

Ond sirkel

Ledd som ikke fungerer som de skal påvirker musklene, og musklene påvirker leddfunksjonen. Den onde er sirkelen i gang. Denne sirkelen er det vanskelig å komme seg ut av uten hjelp.

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Når du kommer til oss undersøker vi bekkenet ditt. Vi finner ut om det er bekkenet som er låst, eller om muskulaturen er stram. Ofte finner vi begge deler.

Vi kan vise deg hvordan du kan bevege deg på en bedre måte for å tilpasse deg magen som vokser. Vi kan løse opp låste ledd, spenninger i muskulaturen og gi øvelser for muskler som trenger litt ekstra styrke for å støtte gi deg god gjennom graviditeten.

Skrevet av Elisabeth Aas-Jakobsen, kiropraktor avd. Skøyen

Tips for deg som har vondt i rumpa og sete

I denne videoen forteller Tove Villumstad, mensendieck fysioterapeut og akupunktør på avd. Skøyen, hva vondt i rumpa kan være og hva du kan gjøre selv.