Vondt i underlivet / by Stine Berg

1280 g 720 vondt i underlivet.jpg

Vulvodyni eller smerter i underlivet rammer omtrent 16% av alle kvinner, med store mørketall. Det er ikke lett å vite hvem man kan gå til for å få hjelp, samtidig som at helsepersonell ikke har nok trening i å oppdage tilstander som vulvodyni eller «tør å ta den vanskelige samtalen».

Vulvodyni

Vulvodyni er en samlebetegnelse på underlivssmerter og kan oppleves ulikt fra person til person. Vaginisme og vestibulitt er undertyper av vulvodyni du kanskje har hørt om i sosiale medier eller nyheter i de siste årene. Smerten kan oppleves som:

  • brennende

  • nummenhet i underlivet

  • stikkende

  • dyp eller overfladisk

  • komme ved samleie, tampongbruk eller annet.

Hva forårsaker underlivssmerter?

Årsakene til vulvodyni ble i nyere forskning fra 2015 vist å være sammensatt av flere ulike faktorer. Man kan se det som en kombinasjon av symptomer og prosesser. Dette gjør at behandling kan og bør variere fra kvinne til kvinne ut i fra situasjonsbildet, og at det dessverre ikke fins èn behandlingstype som passer alle. Vi skal komme tilbake til behandling. Hva er følgene av å leve med underlivssmerter? Det kan påvirke sexlyst- og samliv, komplisere forhold, gi skamfølelse, frustrasjon, angst og frykt for kontinuerlig smerte. Det er klart at dette går utover livskvaliteten. Heldigvis er det fullt mulig å bli symptomfri!

Behandling

«I går brukte jeg tampong uten smerter, og tøyeøvelsene du ga meg gjør ikke lenger vondt. Jeg føler meg sterk». Da hun kom til meg første gang orket hun ikke  å bruke tampong eller menskopp - det var rett og slett for trangt og smertefullt. Kjæreste og sexliv har hun gitt opp troen på å kunne ha. Vi jobbet i flere måneder med osteopatisk behandling. I tillegg til manuell behandling av relevante områder i hele kroppen fikk pasienten tøyeøvelser å gjøre hjemme. Hun fikk også et knipeprogram for å styrke bekkenbunnen og få kontakt med bekkenbunnsmuskulaturen. For henne ble dette riktig behandling, og for andre kan ting som lokale smertestillende krempreparater eller dilatorer (for å utvide skjede ved vaginisme) i sammenheng med manuell behandling være beste valg. Å jobbe med pusten er essensielt for avspenning av bekkenbunnen. Og for noen er samtaleterapi en viktig del av det å kunne bli bedre.

Trenger du hjelp?

Spesialtilpasset behandling til akkurat deg og din situasjon er alfa omega. Vi har terapeuter med erfaring og kunnskap om underlivssmerter, og som møter deg med åpenhet og empati. Det viktigste jeg vil at du skal ta med deg fra dette er: underlivssmerter er ikke noe du skal finne deg i å leve med, det er behandling å få!


Skrevet av Stine Berg, osteopat avd. Skøyen

Er du gravid og lurer på hvorfor og hvordan gjør bekkenbunn eller knipeøvelser? Da kan nettkurset vårt om dette temaet være noe for deg. Les mer