Gravid og vondt i tissen / by Silje Bernhoft Osa

Når symfysen er vondt er det ofte både skummelt og vondt å bevege seg.

Når symfysen er vondt er det ofte både skummelt og vondt å bevege seg.


Noen gravide får vondt i tissen. Enten i benet som ligger over tissen, i musklene rundt skjeden eller på innsiden av lårene. Dette er ikke farlig, men er ofte veldig vondt! Mange som får disse plagene blir sykemeldte og noen blir sengeliggende. Heldigvis er det mulig å bli bedre!

Gravid med smerter i underlivet?

Etter å ha jobbet med gravide kvinner i over 10 år og som mamma til fem barn, har jeg både sett og erfart selv at det å være gravid kan være en stor påkjenning for kroppen. En positiv graviditetstest kan for noen være starten på en periode der kroppen oppfører seg helt annerledes enn den har gjort før. Kvalme, sure oppstøt, hevelser, tretthet og smerter i kroppen er bare noen av plagene gravide kvinner kan oppleve.

I jobben min som osteopat og fysioterapeut på Bekken og Barn, avd. Skøyen ser jeg ukentlig kvinner som er gravide og som kommer til meg med det de beskriver som smerter i tissen eller i området rundt. Det gjør vondt å gå, det gjør vondt å sitte, reise seg, snu seg i sengen, gå inn og ut av bilen osv. Dette er ikke uvanlig, og det kalles symfysesmerter. Symfysen er et av bekkenleddene og kalles også på godt norsk skambenet. (Jeg vet. Litt av et ord..)

Her ser du et bildet av bekkenet, med symfysen foran i rødt.

Her ser du et bildet av bekkenet, med symfysen foran i rødt.

Symfysesmerter kommer som følge av den naturlig bekkenløsning alle kvinner skal ha for å kunne føde et eller flere barn. Bekkenet er nødt til å kunne bevege seg litt mer slik at det blir plass til barnet som skal komme ut derfra på fødselsdagen sin. Hva som er årsaken til at noen får smerter og andre ikke vet vi ikke. Vi vet og ser dog daglig at mange kvinner får smerter i symfysen, korsryggen, bekkenleddene bak eller evt i alle leddene samtidig i forbindelse med at de er gravide.

Alle vi som jobber på Bekken og Barn har god erfaring og mye kunnskap rundt denne problematikken. Vi hjelper hver dag mange gravide kvinner slik at de får mindre smerter og får mer overskudd til livet sitt med jobb og evt andre barn. Vårt motto og visjon er at et godt svangerskap er en god start på livet. Vi ønsker oppriktig kommende mødre med å få et så godt svangerskap som mulig. Hos oss jobber kiropraktorer, fysioterapeuter, osteopater, massører og akupunktører. Vi samarbeider med hverandre, men også med leger, jordmødre, helsestasjoner, gynekologer og sykehus.

Symfysen er et av leddene i bekkenet og smerter her kan være veldig vondt!

Når du kommer til oss med smerter i underlivet eller symfysen vil vi snakke med deg og undersøke deg grundig før vi begynner å behandle deg. Kanskje årsaken til at du har vondt er at bekkenet ditt ikke beveger seg så bra som det burde. Kanskje den naturlige bekkenløsningen har gjort at du har fått en låsning andre steder eller kanskje du har hatt en fødsel eller flere tidligere og at bekkenbunnen din er stram som følge av arrvev eller muskelspenninger. Kanskje årsaken til at du har vondt i tissen kommer av at du har hevelser i bekkenbunnen, hemoroider eller åreknuter. Kanskje du trenger øvelser for å bli sterkere i bekkenbunnen eller kjernemuskulaturen eller kanskje du trenger råd om hvordan du bør gå, stå, sitte og bevege deg nå som du er gravid? Dette vet vi ikke før vi har blitt bedre kjent med deg og hvorfor du har akkurat de plagene du har.

Sammen med deg og den terapeuten eller terapeutene vi mener kan hjelpe deg best mulig legger vi en plan slik at du skal få et best mulig svangerskap og bli så klar du kan til fødsel og livet med barn.

Har du spørsmål så ta gjerne kontakt med oss på telefon eller mail e-post. Vi svarer så fort det lar seg gjøre!

Ønsker du å bestille en time hos en av våre terapeuter kan du gjøre det her:


Vi sees!