Hjelp, jeg har delte magemuskler! / by Thale Strand

shutterstock_1020588679.jpg


Hva er egentlig delte magemuskler?

Når du er gravid og tiden etterpå, snakkes det ofte om delte magemuskler. Men, de fleste av mine pasienter aner ikke hva delte magemuskler egentlig er. I denne bloggen får du vite litt mer om magemusklene, hva som skjer når de deler seg når du er gravid, og ikke minst hvorfor de gjør det.

La oss begynne med muskulaturen.

I magen har vi flere lag med muskler.

  • Den ytterste kalles Rectus abdominis (den rette magemuskelen) og er den vi ser, og som kan gi oss vaskebrettutseendet ved lite nok underhudsfett.

  • Under denne har vi de ytre- og de indre-skrå magemusklene.

  • Helt innerst har vi m. Transversus abdominis. Denne muskelen fungerer som et belte eller korsett.

Akkurat som i armene og bena er kroppen, også i mageregionene, delt i to. Alle magemusklene kommer i par og finnes både på høyre og venstre side. Langs midtlinjen, rett over ryggsøylen, har vi en sene eller et bindevevsdrag som kalles den hvite linjen (linea alba). Det er her musklene fester seg, og denne holder de to sidene sammen.

Under en graviditet trenger vi mer plass i mageregionen, sånn at barnet kan vokse og utvikle seg normalt. En av de tingene som tillater dette er at den hvite linjen tøyes (Linea alba) eller strekkes. Det gjør at vi får en større avstand mellom høyre og venstre del av den rette magemuskelen.

Det er dette som kalles delte magemuskler eller på fagspråk diastase recti. Diastase betyr mellomrom og recti viser til at mellomrommet er mellom den høyre og venstre delen av rectus abdominis.

Bildene til høyre viser en mage med strukket hvit linje (linea alba), mens bildene til venstre viser en «normaltilstad»

shutterstock_1154316547.jpg

Hos de fleste vil musklene trekke seg sammen igjen i løpet av de første måneder etter fødselen. Hos noen skjer ikke dette, og det kan gi utslag i funksjonelle og/eller kosmetiske plager.

Lurer du på om dine magemuskler ikke har trukket seg sammen igjen, kan dette lett sjekkes hos en av våre terapeuter. Velkommen til oss, vi undersøker gjerne magen din etter fødselen.

Thale Osteopat D.O avd. Skøyen