Sengevæting- hva hjelper? / by Elisabeth Aas-Jakobsen

Å våkne av at det er kaldt og vått i sengen, igjen. Å stå opp for å skifte laken, igjen. Dynen er våt og må byttes, igjen. Sengetøyet vaskes, igjen. Barnet ditt vil ikke sove over hos venner, og føler seg annerledes. Hva gjør du som mor og far?

“Jeg har hørt at dere på Bekken og Barn kan hjelpe barn med sengevæting, stemmer det?”

Våre kiropraktorer, osteopater og fysioterapeuter har mange behandlingsmuligheter dersom årsaken ligger i nerve, muskel, og skjelettsystemet, for å kunne hjelpe barn som sliter med sengevæting.

Sengevæting er stressende og kan virkelig påvirke livskvaliteten til familien din. Dette er er grunnen til at vi gjerne hjelper dere med å finne en årsak og et mulig behandlingsopplegg.

Barn med enurese, som sengevæting heter på fagspråk, har gjerne nedsatt selvtillit og kan trekke seg tilbake sosialt. Når behandling virker, forsvinner heldigvis som regel disse utfordringene.

Hva er sengevæting?

Enurese definert som ufrivillig eller utilsiktet vannlating om natten eller på dagen. Fordi de fleste tilfellene skjer på natten, er det kjent som sengevæting. Barn blir som regel tørre om natten før de blir fem år. Det er først etter femårsalder at man bruker enurese begrepet. Ved femårsalder er det mellom 15-20% som fortsatt tisser på seg om natten. Litt overraskende for mange er at 2% fortsetter å væte sengen som voksne.

Enurese deles inn i to hovedformer:

 • Primær enurese: Dette betyr at barnet ditt aldri har vært helt tørt

 • Sekundær enurese: Dette betyr at barnet ditt har vært tørt i en periode, for så å begynne å tisse på seg igjen.

Enurese kan ha forskjellige årsaker:

 • Fysiske problemer, som for eksempel en ustabil blære som tømmer seg før den er full

 • Nevrologiske problemer som gjør det vanskelig for barnet å kontrollere blæren

 • At barnet ikke klarer å våkne når blæren fylles opp

 • Stress- både fysisk og psykisk

 • Hormonelle problemer

 • Arv er også viktig. Hvis en av foreldrene tisset i sengen som barn, er det en god sjanse for at barnet vil gjøre det. Dersom begge foreldrene har historie med sengevæting øker risikoen enda mer.

Praktiske tips og råd til foreldre:

 • Begrens hva barnet drikker før leggetid.

 • Vekk barnet ditt og følg det på toalettet rett før du skal legge deg selv.

 • Installer et nattlys i tilfelle barnet ditt er redd for å stå opp og gå på toalettet i mørket.

 • Mange barn har dårlig tid når de skal på do. Hjelp barnet med å ta seg god tid når det er på do. Det er viktig at de sitter ned og tømmer blæren ordentlig. Klarer barnet ditt å tømme blæren skikkelig? Det kan du teste ved at de prøver å tisse en gang til etter et minutt eller to etter at de selv føler at de er ferdig med å tisse.

 • Barn kan også være forstoppet, og det er viktig å undersøke og behandle dette. Har barnet bremsespor i trusen? Det er et sikkert tegn på forstoppelse. Omlegging av kosten er viktig for å få et godt og varig resultat med forstoppelse.

 • Dagbøker med belønning har blitt mye brukt, som eksemplevis en gullstjerne for en tørr natt. Det er viktig å opptre støttende og oppmuntrende. Barnet må ikke få følelsen av å bli straffet dersom hun eller han er uheldig.

 • Mange barn kvier seg for å sove borte. Dersom man bruker sovepose når barnet skal ligge over hos venner, så kan bleien gjemmes i soveposen når de står opp om morgenen. Dette kan være det som skal til for at barnet ditt tør å ligge over hos andre.

 • Det er slitsomt å vaske sengetøy hele tiden. Et tips er å ha 2 dyner slik at barnet ditt kan skifte dyne om natten om det blir kaldt. På ikea kan man kjøpe “tisselaken”. Da kan barnet ta bort dette selv i løpet av natten dersom det blir vått og kaldt. Da slipper barnet å stå opp for å skifte på sengen.

Behandlingsalternativer:

Det finnes flere behandlingsmetoder, avhengig av hva som er årsaken til sengevætingen. Først må man utelukke sykdom, og tillegg må barnet være motivert for behandling. Man venter gjerne lenge før medisinsk behandling blir gitt, og først etter ikke-medisinske tiltak er forsøkt.

 • Alarmmatte
  Hvis barnet sover tungt, har man lenge anbefalt alarmmatte. Minialarm i trusen er også en mulighet, og er lettere å bruke. Ved hjelp av vibrasjon og lyd er det meningen at barnet ditt skal lære å koble lyden med følelsen av å måtte tisse. Etter en stund med øving er det meningen at barnet skal våkne før det er for sent.

 • Kiropraktikk
  Kiropraktisk undersøkelse og behandlingen fokuserer på å løsne opp i spenninger og låsninger i ryggen og bekkenet ved hjelp av ledd og bløtvevsbehandling, for å påvirke nerve, muskel og skjelettsystemet. Når kiropraktisk behandling hjelper, så hjelper det raskt. “Nå hører hjernen min at jeg skal tisse, og da våkner jeg når jeg skal på da” sa en gutt på 9 år etter noen behandlinger. Vi vet ikke helt hvorfor behandlingen hjelper. Låsninger i ryggen kan forstyrre kommunikasjonen mellom hjernen og kroppen, og behandling kan gjøre at kroppen rett og slett fungerer bedre og klarer å utføre de oppgavene den er laget for på en bedre måte. Har man gått med låsninger lenge får man ofte svakere stabiliseringsmuskulatur. Disse barna kan få god effekt av øvelser-gjerne et program satt opp av en barnefysioterapeut.

 • Osteopati
  Osteopatisk behandling fokuserer på å normalisere sirkulasjonen av blod og lymfe i magen. I tillegg er det viktig å balansere det autonome nervesystemet som påvirker organene. Osteopaten vil også forsøke å redusere spenninger i muskulatur og bindevev, samt og optimalsisere bevegelsene i ryggsøylen, bekkenet og hoftene.

 • Tibialisstimulering
  Noen av våre fysioterapeuter og osteopater kan bestille et apparat som stimulerer nerven tibialis posterior. Tibialisstimulering kan ha en hemmende effekt på en overaktiv blære og representerer en ikke-invasiv behandlingsmulighet for barn i alle aldre. Det er en behandling som mange kan håndtere selv og vi ser ofte en reduksjon i lekkasjeuhell både på dag og natt. Barna opplever bedre kontroll og en bedre og tidligere varsling før blæretømming. På sikt kan en også oppleve større blærekapasitet.

 • Akupunktur
  Det er også vanlig å oppsøke akupunktør for å få hjelp for sengevæting. Akupunktur er en flere tusen år gammel behandlingsform som bruker tynne nåler til å stimulerer ulike punkter for å gjenopprette balansen i kroppen.

 • Medisiner
  Det vanligste legemidlet som brukes mot sengevæting er desmopressin. Den virker på lignende måte som et naturlig hormon i kroppen. Hormonet virker slik at urinen blir mer konsentrert, og at mengden urin blir mindre. Den må derimot tas over lang tid, og mange får tilbakefall når de slutter. Noen barn med sengevæting blir behandlet med antidepressiva, men dette kan gi andre uønskede bivirkninger.

Det kan være mange grunner til at barnet ditt tisser på seg om natten. Selvom man ikke alltid vet årsaken, er det mange ulike behandlingsalternativer. Våre terapeuter har mye erfaring og kompetanse. Sammen ønsker vi å hjelpe ditt barn. Husk at det er trygt, og at de fleste barn synes det er godt, å få behandling hos oss.

Skrevet av Elisabeth Aas-Jakobsen, Kiropraktor, DC, MSc, Spes. i barne, og ungdomskiropraktikk, avd. Skøyen