Har du vondt i halebeinet? / by Elisabeth Aas-Jakobsen

Behandling kan hjelpe mot halebeinsmerter.

Behandling kan hjelpe mot halebeinsmerter.

Smerter i halebeinet kommer nødvendigvis ikke fra selve halebeinet.

Vondt i halebeinet kommer ofte etter et fall på baken, eller etter fødsel. Noen får smerter i halebeinet under selve graviditeten. Det er vondt å sitte, og det blir ofte verre når man reiser seg fra en sittende stilling. Det er 5 ganger så vanlig med halebein smerter hos kviner enn menn. Hos noen forsvinner smertene av seg selv, eller med behandling, og hos andre kan smertene vedvare i mange år.

Korsbenet som er en del av bekkenet, er leddet nederst med halebeinet. Halebeinet er et trekantet ben som er satt sammen av flere små segmenter. Hos noen er de vokst sammen til et bein, men hos de aller fleste er halebeinet to eller tre segmenter. Hvis man ser på et røntgen bilde av halebeinet, så kan det ett se ut som det er brukket når det i virkeligheten er små deler som aldri har vokst sammen.

Normalt skal det være bevegelse i bekkenet og ryggen som gjør at vinkelen på halebeinet forandres når man setter seg ned. Hvis halebeinet er alt for bevegelig, eller hvis det har låst seg i en feil posisjon kan det gi smerter. Halebeinet er også et sted der flere muskler er festet, og derfor kan stramme muskler eller leddbånd i området forårsake smerter. Mange ganger er det ikke halebeinet som er problemet i det hele tatt, men nerver som kommer fra andre deler av ryggen som kan være irriterte og kan gi smerter i området.

Når man undersøker en pasient med halebeinsmerter er det viktig og vite når og hvordan smertene startet. Deretter undersøker man blant annet muskulaturen rundt og selve ryggsøylen for å se om det er problemer der som kan være årsaken til smertene. Noen ganger velger man å ta et røntgen bilde av halebeinet.

Smerter i halebeinet kan raskt og effektivt bli behandlet. På Bekken og Barn jobber kiropraktor, fysioterapeut og osteopat sammen for å gi deg best mulig behandling. Behandlingen kan bestå av å behandle selve halebeinet, ryggen eller bekkenet, og muskulaturen i området rundt.

I de aller verste tilfellene kan man opereres, da går man inn å fjerner selv halebeinet.

Tekst: Elisabeth Aas-Jakobsen, Kiropraktor, DC, MSc avd. Skøyen

Har du spørsmålet om halebenet ditt så undersøker vi deg gjerne! Har du vondt i halebeinet anbefaler vi deg å kontakte en av kiropraktorene eller osteopatene hos oss for en undersøkelse.