Styrkemåling av bekkenbunnen / by Julie Braadland

Har du hørt at det går an å måle styrken av musklene som ligger i bekkenbunnen din? Her på Bekken og Barn er vi fysioterapeuter spesialiserte på nettopp dette. Ved å bruke et måleapparat som heter manometer kan vi faktisk måle hvor sterk du er. Men hva skal du med det?

Jo svakere du er i bekkenbunnsmusklene, jo mer plaget kan du være. Det å få en status på din styrken din, gjør at vi kan lage et skreddersydd styrkeprogram til deg. På denne måten kan du få styrket bekkenbunnen og bli kvitt dine plager.

Bekkenbunnen?

For at underlivet vårt skal fungere som det skal er vi avhengig av sterke muskler rundt. Musklene i underlivet heter bekkenbunnmusklene. Disse musklene har som oppgave og støtte flere viktige organer og sørge for at de fungerer som de skal. Bekkenbunnmusklene støtter blant annet urinblære, urinrør, endetarm, livmor og skjede. Du kan se for deg av disse musklene ligger som en hengekøye i underlivet. Plager oppstår hvis denne hengekøyen ikke er sterk nok.

Svak i bekkenbunnen?

Med en svak bekkenbunn kan du oppleve plager som lekkasje av urin, luft og eller avføring. Hos noen kan de lekke litt hele tiden, mens hos andre kan de kjenne lekkasje ved aktiviteter som innebærer løp og hopp.

Noen kan også kjenne på en tyngdefornemmelse i underlivet og være redd for at noe skal dette ut. Fremfall, også kaldt underlivsprolaps, rammer som oftest gravide eller kvinner som har født.  Men det kan også ramme andre. 

Hvem opplever plager?

Det har lenge vært kjent at mange kvinner kan oppleve plager i underlivet i forbindelse med graviditet og fødsel. Men i senere tid har det også kommet frem at det faktisk også gjelder  kvinner i alle aldre. Det gjelder nemlig også aktive kvinner og kvinner i idrett (også unge jenter), toppidrettsutøvere, kvinner i overgangsalder og eldre kvinner. 

Opplever du plager i underlivet ditt? Ikke nøl med å ta kontakt. Alle fortjener å kunne bevege seg fritt, trene, hoppe på trampoline, løpe og kunne gjøre hverdagslige gjøremål uten å være plaget.

Hvordan måler vi styrken din?

For å spesifikt kunne måle styrken din i underlivet gjennomføres en vaginal undersøkelse. Vi tar hensyn til at mange opplever dette som sårbart. Vi låser døra, trekker for gardinene og forteller deg hvordan undersøkelsen kan gjennomføres før vi setter i gang. De som trenger å gå på toalettet før undersøkelsen kan gjerne gjøre dette.

Pasienten kler av seg på underkroppen og legger seg på ryggen på benken og får mulighet til å legge et håndkle over underlivet. Rett og slett for at pasienten kan slappe mer av og for at det skal være mulighet for å kunne dekke til underlivet når fysioterapeuten forklarer og informerer.

Aller først vil fysioterapeuten gi deg instruksjon på hvordan du kan knipe bekkenbunnsmusklene. Deretter løfter fysioterapeuten litt på håndkle og kan bare ved å kunne se hva som skjer, finne ut om pasienten klarer å knipe riktig.

Vi har flere lag med muskler i underlivet og det neste terapeuten kan gjøre er å kjenne at pasienten har kontakt med alle lagene. Først det ytterste laget som ligger i skjedeåpningen. Deretter kjenne ca. 2 cm lengre inn i skjeden for å kjenne på det innerste laget mens pasienten gjennomfører et knip.

Til slutt gjennomføres styrkemåling av bekkenbunnen med manometri. Dette gjøres ved at en liten probe så vidt føres inn i skjeden. Proben ligner en liten myk tampong som fanger opp trykket i skjeden din. Når du kniper vil proben som er koblet til våre digitale verktøy fange opp styrken din. Deretter kan fysioterapeuten lese og tolke resultatene.

Slik ser proben ut

Du blir instruert i å knipe så hardt du kan for å sjekke din maksimale styrke i tillegg til at du kan bli bedt om å knipe så lenge som 10 sekunder, for å få sjekket utholdenheten din. Etter dette er undersøkelsen over og du kan få kle på deg.

Gjennomgang av resultater

Til slutt går vi sammen gjennom resultatene dine. Du vil få en forklaring på hva målingene betyr og kan stille spørsmål. Ut fra dine resultater får du et skreddersydd program for deg. Slik at du kan øke styrken i bekkenbunnen din og bli kvitt dine plager.

Her vurderes resultatene fra manometri undersøkelsen

Ta kontakt om du lurer på noe. Uansett alder er du velkommen hos oss!

Skrevet av Julie Braadland, fysioterapeut ved avd Storo