6-ukers kontroll av mor etter fødsel hos fysioterapeut

I graviditeten påvirkes bekkenet mye av hormoner. Dette er helt ufarlig og normaliseres stort sett innen 6 måneder etter fødsel. Muskulaturen rundt bekkenet derimot, kan endre seg såpass mye at det er ekstra viktig å få sjekket muskulaturen etter en fødsel.

Den muskelen som gjennomgår mest påvirkning både i graviditeten og under fødsel, er bekkenbunnsmuskulaturen. Enkelt forklart er dette underlivsmusklene som sitter rundt anus, vagina og urinrør. Denne muskelen er helt fantastisk! Den er stor, elastisk og laget for å strekkes. Bekkenbunnsmuskulaturen består av flere lag og fungerer som en bunn i bekkenet. Den har som oppgave å holde innvoller som tarm, blære og livmor på plass.

Under fødsel strekkes bekkenbunnen tre ganger sin hvilelengde. I løpet av 6 måneder etter fødsel går den sakte men sikkert tilbake til sin originale form. Hvor mye bekkenbunnen påvirkes under fødsel er veldig individuelt. Likevel viser forskning at bekkenbunnen kan tape oppimot 70% av sin originale muskelkraft etter en vaginal fødsel. Dette kan gi utfordringer og plager hos den som nylig har født.

Endringen i bekkenbunnen er den største grunnen til at vi nå starter opp med kontroller hos fysioterapeut etter fødsel. Vi ønsker å gi alle kvinner mulighet til å gjennomføre en grundig vaginalundersøkelse av bekkenbunnsmuskulaturen. Dette er ett tydelig helseforebyggende tiltak som kan redusere risiko for vaginale plager eller urinlekkasje i hverdagen, på trening eller jobb.

Sår og sting har en tilhelingstid på 6-8 uker. Derfor ønsker vi ikke å utføre vaginale undersøkelser før det har gått minimum 6 uker etter fødsel. Det er ingen problem å komme etter 6 uker dersom det er ønskelig.

Ved undersøkelse av bekkenbunnen hos oss får du en grundig forklaring av hva bekkenbunnen er og hvordan du selv skal aktivere den. Fysioterapeuten vil deretter undersøkelse om du beveger muskualturen riktig og om du kompenserer for mye med andre muskler. Deretter vurderes din muskelkontakt ved å palpere (kjenne) vaginalt med en finger. Bekkenbunnen er ca 1,5 cm tykk, derfor vil ikke fysioterapeuten kjenne lengre inne enn dette.

Dersom du har fin kontakt med bekkenbunnen er det ønskelig å vurdere din styrke. For å presist få målt muskelstyrken benyttes noe som kalles “manometri”. Dette er en spenningsmåler, som måler maksimalstyrken og utholdenheten i muskulaturen. Målingen gir ett nøyaktig svar på din nåværende muskelstyrke. På grunnlag av det vil du kunne få veiledning på hvordan og hvor mye du evt må trene.

Ved bruk av manometri føres en myk liten tangpong-lingende ballong inn i skjeden. Denne kalles for en probe. Proben måler spenninger ved at du kniper rundt den. Proben er koblet til en trykkmåler som igjen er koblet til en PC. Etter undersøkelsen får du en grundig forklaring på hva målingen har vist.

På 6-ukers kontrollen hos oss er bekkenbunnsundersøkelsen første prioritet, med mindre du ikke ønsker det. Det er absolutt mulig å komme inn for å vurdere andre ting etter fødsel, som for eksempel magemuskler, smerter, få treningsveiledning, ammeveiledning og/eller tips til løfte -og bære teknikker mm.

NB! Det er viktig å få presisert at denne kontrollen ikke erstatter 6-ukers kontroll hos fastlege eller sjekk av jordmor etter fødsel. Denne kontrollen er derimot ett veldig fint og viktig tilbud til den nybakte moren.

Velkommen til 6-ukers kontroll hos oss!

Skrevet av Astrid Kolstad, fysioterapeut avd. Storo

Fysioterapeuter som tilbyr 6-ukers kontroll etter fødsel er:

Astrid Kolstad, fysioterapeut avdeling Storo

• Marina Nedovic, fysioterapeut avdeling Skøyen