Lekker du når du løper eller har vondt i underlivet under trening? / by Bekken og Barn

inkontinens.jpg

Inkontinens

Drypper du litt når du løper? Da er du ikke alene! Lekkasje av urin, luft eller avføring, også kalt inkontinens, er et vanlig problem blant kvinner og menn. Forskning viser at 25 % av kvinner og 10 % av menn er plaget med dette. Hos kvinner kommer det ofte etter svangersakap og fødsel, men er også vanlig uten en klar årsak. Hos menn kan det forekomme etter prostakreft og/eller prostataoperasjon. I mange tilfeller er det tilstrekkelig med veiledning og trening av bekkenbunnsmuskulaturen som skal til for å bli kontinent igjen.

Lekkasjeproblemer hos treningsglade

Lekkasje av urin kan også forekomme blant de som trener, fordi bekkenbunnen blir utsatt for ekstra påkjenning via bla buktrykk, hopp og støt. Det er ikke nødvendigvis slik at en sterk kropp gir sterk bekkenbunn. Bekkenbunnen trenger like tilpasset og spesifikk trening som andre muskler i kroppen.

Bekkenbunn- og underlivssmerter

Får du noen ganger smerter i nedre del av mage eller i underlivet når du løper, løfter tungt eller har samleie? Kontakt en fysioterapeut med kompetanse på kvinnehelse for en grundig undersøkelse av plagene. Dette kan ofte behandles!

Underlivsprolaps

Kjennes det ut som underlivet ”faller litt ned” når du trener, eller at du har følelsen av trykk i underlivet eller at du har noe inne i skjeden? Da kan det være underlivsprolaps! Etter graviditet og fødsel, mister man noe av støttefunksjonen i bekkenbunnsmuskulaturen. Halvparten av kvinner som har født, kan ha en eller annen form for underlivsprolaps. Dette kan også være et problem for de som over lang tid har løftet tungt i jobb eller annen treningssammenheng.

Bekkenbunnstrening

Bekkenbunnstrening har en positiv effekt –  dette vet vi da det er gjort mye forskning på området.

Trener du riktig? Vi vet at omtrent 30 % av alle kvinner utfører bekkenbunns-knip/løft feil, derfor er det gunstig å få veiledning og instruksjon av en kvinnehelsefysioterapeut.

–Husk å alltid ta med bekkenbunn i treningen for å forebygge plager/ lekkasje!

Ikke nøl med å ta kontakt med oss, vi på Bekken og Barn hjelper deg gjerne!

Hilsen kvinnehelsefysioterapeutene

Kjersti Fimreite (avd. Bærum) og Tove Villumstad (avd. Oslo)