5 råd for å forebygge plager når du er gravid / by Bekken og Barn

Små justeringer i dagliglivet kan gjøre en stor forskjell.

Å være gravid er en spennende fase i livet. Det er mye nytt som skjer i kroppen og de fleste er spente på den nye tilværelsen som mamma. Mange opplever graviditeten som en positiv tid, men det er dessverre også mange som strever med smerter, ofte i rygg- og bekken, kvalme, manglende energi og andre plager. Da er det viktig å være klar over at det er flere små justeringer man kan gjøre selv i dagliglivet som kan utgjøre en stor forskjell!

Fysioterapeut Stine Opstad Nilsen jobber på Bekken og Barn, Skøyen er tobarnsmor og har lang erfaring i å behandle gravide kvinner. Her er hennes 5 råd for å forebygge plager i svangerskapet.

5 råd for å forebygge plager når du er gravid:

  • Unngå «vagging»! En naturlig reaksjon på det endrede tyngdepunktet på grunn av den voksende magen er å legge vekten bakpå og gå med den klassiske «vaggende» gangen. Slipp løs hoftene og rull over føttene når du går. Et godt tips er å gå med litt mindre avstand mellom føttene og kjenne etter at du bruker forfoten i frasparket

  • Hold deg i aktivitet Fysisk aktivitet er viktig for gravide kvinner. Det som er viktig er at denne aktivitet er styrt etter kroppens signaler og hvilken fase av graviditeten du er i. Føles det ok kan du gjøre det! Husk samtidig at svangerskapet og den første tiden etterpå kan være en god anledning for å legge om treningen litt, gjerne med fokus på kroppsbevissthet og stabilitet i kjernemuskulatur.

  • Gode sko. Forsøk å unngå hardt underlag der du kan og kjøp deg et par brodder i vinterhalvåret. Gå helst med sko som stabiliserer og demper godt, gjerne joggesko. Dette er noe jeg opplever at mange gravide har stor nytte av, de kjenner at de kan stå og gå lenger uten å få like vondt i bekkenet.

  • Finn gode hvilestillinger. Ligg på siden med en pute som støtter godt mellom knær og ankler. Dette er en avlastende stilling for rygg og bekken som kan gjøre at du sover bedre gjennom natten. Hos oss er vi veldig glad i å anbefale bbhugme puten. Vi anbefaler bbhugme!

Med bbhugme er det lettere å finne en avlastende hviilestilling.

Med bbhugme er det lettere å finne en avlastende hviilestilling.

  • Sittestilling: Mange av de gravide som kommer til meg opplever det best å sitte litt høyt med hoftene i forhold til knærne. Du kan bruke en skråpute, bygge opp litt med en pute eller et pledd under bakre del av setet eller vinkle kontorstolen litt nedover foran. Jeg opplever også at mange merker stor bedring når de er mer bevisst på å ta hyppige små pauser og variere sittestillingen mer. “Den neste stillingen er den beste” sies det, og det er et godt poeng!

Det er mye å hente i de små endringene. Tenk på hvordan du går, sitter, står og hviler. Aksepter at kroppen er i endring og tilpass deg din nye tilværelse. Gjør det vondt å gå, ikke gå lange turer. Gjør det vondt å sitte, forsøk å finn en annen sittestilling. Kjenn etter hva som fungerer for din kropp!

Unngå å sammenlign deg med andre. Vi er alle forskjellige og det som fungerer for moren din, søsteren din eller venninnen din fungerer kanskje ikke for deg. Ta heller kontakt med oss hvis du lurer på noe. Har du ikke vondt, og ønsker råd om hvordan du for eksempel skal trene i svangerskapet så ta kontakt med oss. Har du allerede vondt så vil våre terapeuter kartlegge årsaken til dine plager og legge en plan for deg. Det kan være du trenger litt behandling hos en kiropraktor, fysioterapeut, osteopat, massør eller akupunktør. Vi er mange som kan hjelpe deg. Bare ring våre flinke resepsjonister så vil de veilede deg til riktig terapeut. På denne måten vil vi kunne hjelpe deg å forebygge videre utvikling av de plagene som allerede har oppstått.

Vi ønsker deg et godt svangerskap!

-Skrevet av Stine Opstad Nilsen, fysioterapeut på avd. Skøyen