Motorisk utvikling hos babyen din / by Stine Opstad Nilsen

baby 02.jpg

Hvorfor er det så viktig å følge med på og tilrettelegge for god motorisk utvikling hos babyen din?

Babyen kommer ut fra den trygge, beskyttede tilværelsen i magen, og skal de neste månedene og årene utvikle et imponerende spekter av motoriske ferdigheter. Babyens bevegelsesmønster skal utvikles fra de primitive og refleksstyrte bevegelsene til de bevisste og viljestyrte, med økende grad av kontroll ettersom den blir større. Dette er en kompleks og imponerende utvikling. Vi kan si at babyen din kommer ut som et blankt ark som skal fargelegges på begge sider - det vi kaller en god symmetrisk utvikling.

Symmetri er viktig

I løpet av de første to månedene er bevegelsene asymmetriske. Hodet ligger mye til siden, armene holdes ut fra kroppen og bena er mye strukket ut. Deretter vil babyen klare bedre å samle hendene i midtlinjen sin og begynner å trekke bena opp mot seg for å utforske disse. Da er det viktig at babyen din har ligget med hodet til begge sider de første månedene og har begynt å øve på å holde hodet i midtstilling. Hvis vi tenker på det blanke arket igjen, vil den da ha fargelagt begge sider av arket, og har en oppfatning av hva som er kroppens midtlinje. Den har sett og forholdt seg like mye til begge armene sine, den begynner å samle hendene i midtlinjen og føre de mot munnen og hodet har fått en rund og symmetrisk fasong.

Magetid

Selv om det er viktig med magetid i våken tilstand helt fra begynnelsen, er det først ved rundt tre-måneders alderen at babyen klarer å ligge på magen med god hodekontroll, og albuestøtte over litt tid. Dersom dere ser dette før, kan det være lurt å undersøke om babyen deres har mye spenninger i kroppen og/eller en dominerende strekkmuskulatur. Igjen leter vi etter symmetri, her mellom forside-og baksidemuskulatur.

Åling og krabbing

Etterhvert vil babyen klare å rulle fra rygg til mage, og bevege seg i sirkler på gulvet begge veier. Deretter kommer ålingen. Her ser vi nok en gang etter symmetrien: åler babyen diagonalt, eller i et asymmetrisk mønster, for eksempel drar seg fremover med en arm, eller sparker fra med kun et ben? eller det som kalles “kommando-åling”? Når ålingen er etablert, begynner vi å tenke på krabbing. Dette er en utrolig viktig milepæl for barnet. Krabbing har stor verdi for utvikling av de motoriske ferdighetene senere!

Milepæler

Alle disse milepælene er viktige å følge med på, selv om variasjonen innenfor normal utvikling er stor. Ved å ha kunnskap om hva du skal se etter hos barnet ditt, og hvordan du kan stimulere og tilrettelegge for best mulig motorisk utvikling, kan du utgjøre stor forskjell for barnet med små grep.

Hjelp eller veiledning? 

Jeg er her for å veilede og hjelpe dere med den motoriske utviklingen til babyen deres. Det aller beste er å starte tidlig, gjerne før tre-måneders alder, men det er aldri for sent å påvirke en god utvikling!

Dersom dere er nysgjerrig på dette, kan dere komme på Babygym eller dere kan bestille en individuell time dersom dere ønsker tettere oppfølging. Babyen trenger ikke ha spesifikke plager for at det skal være nyttig med en veiledningstime!

Ta gjerne kontakt dersom dere har spørsmål vedrørende dette

Skrevet av Stine Opstad Nilsen, fysioterapeut på avd. Skøyen og avd. Bærum