Hva kan akupunktur gjøre for deg som er gravid? / by Pia Hvaal

Akupuktur.jpeg

I mer enn 3000 år har akupunkturbehandling vært i bruk for å fremme helse og forebygge plager hos kvinner knyttet til svangerskapsomsorg og fødsel.

I dag er det økende interesse og popularitet for akupunkturbehandling både før, under og etter svangerskap og fødsel. Det er en skånsom og avslappende behandlingsform som utføres av spesialutdannede akupunktører ved tverrfaglige klinikker og fødeavdelinger over hele landet.

På Bekken og Barn Storo utføres akupunkturbehandlingen av akupunktør, kostholdsveileder og svangerskapsterapeut Pia Hvaal. På Bekken og Barn avd. Stabekk utføres den av jordmor og akupunktør Tine Greve, og avd. Skøyen er Tove Villumstad akupunktør.

Pia følger kvinner helt fra de ønsker å bli gravide, gjennom hele svangerskapet, og også under og etter fødsel. I tillegg til akupunktur gir hun kostholdsveiledning, smertelindrende massasje og samtaleterapi. Hun holder også fødselsforberedende kurs for single, par og større grupper.

Ved å behandle plager og ubalanser på et tidlig stadium for den gravide, fremmes optimal helse gjennom svangerskapet, samt at muligheten for en naturlig fødsel til termindato økes dersom det er ønskelig.

Nedenfor kan du lese hva akupunkturbehandling kan bidra med i svangerskapet.

Fødselsforberedende akupunktur

Fødselsforberedende akupunktur kan starte allerede fra uke 36, og kan bidra til at fødselen kommer i gang rundt termindato slik at overtid unngås. Fordelen med fødselsforberedende akupunktur er at man kan unngå bruk av kjemiske medikamenter, og da heller lar kroppens eget hormonsystem forberede å sette i gang fødselen når den er klar. Forskning på feltet indikerer at kvinner som har gått til fødselsforberedende akupunktur opplever kortere tid i fødsel, mindre smerter og mer kontroll over riene sine.

Ved fødselsforberedende akupunktur jobbes det mot at den gravide føler seg klar både mentalt og fysisk til fødselen, og individuelle plager og utfordringer slik som hodepine, uro, søvn, tette bihuler, ødemer og bekken og symfysesmerter vil også være et viktig fokus i akupunkturbehandlingen.

Svangerskapskvalme

Akupunktur kan være effektivt for å redusere både alvorlighetsgraden og forekomsten av kvalme og oppkast i svangerskapets forskjellige faser.

Smerter

Muskel- og skjellettplager, Ryggsmerter, isjias- og symfysesmerte, samt ødemer og carpal tunnel syndrom er vanlig i svangerskapet og kan bli betydelig redusert med muskulær akupunkturbehandling.

Seteleie og babyens posisjon

Akupunktur kan ha en effekt på å snu babyer i seteleie. Ideell behandling er i uke 34-36 i svangerskapet, Akupunkturbehandling vil også kunne hjelpe dersom babyen ikke ligger i optimal posisjon før fødsel.

Blodtrykk

Akupunktur kan ha en viktig rolle i å hjelpe til å redusere høyt blodtrykk i svangerskapet, spesielt hvis behandlingen blir påbegynt tidlig.

Mors emosjoner knyttet til fødselen

Av andre positive erfaringer med akupunktur på gravide kan nevnes en forbedret søvn, og gravide som er urolige og engstelige før fødselen blir ofte mer rolige og trygge. I slike tilfeller blir akupunkturbehandlingen ofte kombinert med terapeutisk eller informativ samtale ut ifra hva den individuelle klienten har behov for.

Etter fødsel

Akupunktur kan fremme mors helse også etter fødsel. I kombinasjon med kostholdsråd, kan akupunkturbehandling bedre plager som: sårtilheling og reparasjon av arrvev, postnatal depresjon, hormonelle ubalanser og urininkontinens.

Melkeproduksjon og brystbetennelse

Melkeproduksjonenen kan økes ved hjelp av akupunkturbehandling. Akupunktur kan også svært effektivt mot brystbetennelse.

Ønsker du mer informasjon om akupunktur og hva akupunktur kan gjøre for deg i ditt svangerskap, ta gjerne kontakt med en av våre klinikker.

Skrevet av Pia Hvaal, akupunktør, kostholdsveileder og svangerskapsterapeut på Bekken og Barn avd. Storo