"Går det bra med ammingen?" / by Tine Greve

shutterstock_165113504.jpg

Dette spørsmålet får nybakt mødre ofte.
Hva vil det egentlig si at ammingen går bra?
At babyen går fint opp i vekt? At det ikke gjør vondt for mamma? At babyen sover mye?

Utfordringen nybakte mødre møter er mange og ulike.

Det kan være konkrete problemer som f.eks. såre brystvorter, brystbetennelse eller sopp. Det kan også være mer «diffuse» problemer som uro ved brystet, lange ammesesjoner, en baby som sluker luft, en liten en som ikke går tilstrekkelig opp i vekt, hyppige amminger av en baby som fortsatt virker sulten eller urolig etter alle måltider. Eksemplene vi møter i vår hverdag er mange. For en nybakt mor blir ammeutfordringer ofte det eneste fokuset i denne perioden. Det er krevende. Heldigvis finnes det hjelp å få!

Konkrete ammeproblemer kan ofte løses ved for eksempel å justere ammestillingen så babyen får et bedre sugetak slik at brystet tømmes bedre. Andre ammeutfordringer er mer diffuse. Her er de 3 ammeutfordringene vi møter oftest hos oss på Bekken og Barn.

 1. Uro og utilpasshet hos babyen. Har babyen f.eks. muskelspenninger i nakken og en favorittside allerede fra fødsel kan det være anstrengende å ligge til brystet over lengre tid.

 2. Hyppige måltider. Barn er ulike og noen spiser lite og ofte. Det gjør voksne og. Spiser babyen ofte fordi det er ubehagelig å ligge ved brystet pga av muskelspenninger i nakken vil barnet fort bli sulten igjen. Kanskje babyen bare rekker å få med seg den sukkerholdige formelken men ikke den fete ettermelken ved hyppige amminger. Muskelspenningene kan også gjøre det vanskelig for babyen å opprettholde et godt sugetak slik at han/hun sluker mye luft under måltidet. For noen kan dette kan gi luft i magen og mye ubestemmelig uro.

 3. Stramt tungebånd. Noen ganger kan problemene skyldes et stramt tungebånd som ikke har blitt oppdaget og behandlet.

Stramt tungebånd og muskelspenninger kan gi mange av de samme symptomer og problemer hos mor og baby så det er viktig å få undersøkt dette hvis en sliter med problemer som beskrevet her:

 • Såre brystknopper

 • Brystbetennelse, ofte flere ganger

 • Dårlig sugetak

 • Dårlig vektoppgang

 • Luftplager

 • Uro ved brystet

 • Problemer med søvn

 • Generell uro og utilpasshet

Mye er normalt med når det kommer til amming og små babyer, men er du usikker på noe anbefaler vi deg å ta en sjekk. Noen barn trenger mye nærhet den første tiden. Noen sover best på mor eller far. Det er ikke noe problem. Det er en kort periode av livet og denne perioden er litt “unntakstilstand”.

Opplever dere at dere har fått et «krevende barn» , eller gråter mye, og at noe ikke stemmer kan vi hjelpe dere finne årsaken til de utfordringene mamma og babyen har. På Bekken og Barn ser vi mor/barn som en helhet og vi jobber med å utrede årsaken til problemene og behandler disse fremfor å bare behandle symptomene.

Alle kiropraktorer og osteopater på Bekken og Barn har erfaring med behandling av barn og kan vurdere og behandle spenningsmønstre.

På Bekken og Barn avdelingen Bærum er det i tillegg en ammeveileder.

Ikke nøl med å ta kontakt på telefon eller e-post eller book en time online:

Skrevet av Tine Greve, jordmor, ammeveileder IBCLC, akupunktør, Bekken og Barn Bærum