Er det farlig å sove på ryggen når jeg er gravid? / by Silja Gustafsdottir

Kan man ligge på ryggen å sove når man er gravid?

Kan man ligge på ryggen å sove når man er gravid?

Er du en av de gravide som sover dårlig? Som finner det umulig å finne en god stilling på grunn av smerter i ryggen og bekkenet? Eller ligger du bekymret i sengen, redd for å rulle deg over på ryggen i søvne? Les videre, vi skal avlive en myte!

En av mange myter om gravide

Det er en myte at gravide ikke skal ligge på ryggen. Gravide kan trygt ligge på ryggen så lenge det føles behagelig. Dette gjelder når du sover, hviler og trener.

“Hva? Kan jeg sove på ryggen? Jeg har ligget på venstre side siden jeg fant ut at jeg var gravid, for det er det beste for babyen har jeg hørt!” sier en gravid som kommer til meg første gang, 24 uker på vei. Heldigvis kom hun til oss, og jeg kunne betrygge henne med at hun helt fint kan ligge på ryggen så lenge det føles godt.

Hvor kommer feilinformasjonen fra? Ligger det noe i det?

Mange har lest på nettet at gravide ikke skal ligge på ryggen, andre har hørt det fra venninner eller til og med fra helsepersonell eller andre behandlere. Oppfatningen av at gravide ikke skal ligge på ryggen og helst sove på venstre side kommer fra kunnskapen om vena cava syndrom. Mange har hørt om det og vet det handler om blodomløp og blodforsyning, og blir redde for at det kan skade babyen i magen.

Hva er vena cava syndrom?

Har du vena cava syndrom kan du bli svimmel, blek, begynne å svette, bli kvalm og pulsen kan gå fortere av å ligge på ryggen. Symptomene kommer raskt, ofte innen 10 minutter og er et resultat av et blodtrykksfall. Årsaken til blodtrykksfallet er at i ryggleie kan tyngden av den voksende livmoren presse mot en blodåre i mageregionen som bremser tilbakeførselen av oksygenfattig blod fra kroppen til hjertet og lungene. Heldigvis er løsningen enkel, så fort du endrer stilling blir blodtrykket normalt og du vil kjenne deg fin igjen raskt. Havner du på ryggen i søvne uten å vite det, vil du våkne av deg selv på grunn av ubehaget. Kroppen din er så lur at den sier i fra lenge før det er farlig for deg eller babyen din. Derfor er vena cava syndrom helt ufarlig så lenge du har mulighet til å bytte stilling!

Hvilken stilling skal jeg velge?

Færre enn 1 av 10 gravide får vena cava syndrom, men mange gravide liker likevel ikke å ligge på ryggen av forskjellige årsaker. Da kan det føles bedre å ligge på siden med god støtte av en pute mellom bena. Prøv å støtte hele benet fra låret og ned til ankelen, det kan gjøre en kjempeforskjell. Vi er veldig glad i bbhugme puten!

Velg hvilken stilling du vil

Hver uke hjelper vi gravide til å sove bedre, både ved hjelp av gode råd og riktig behandling. Er det mest behagelig å ligge på ryggen kan du gjøre det så lenge du vil. Regelen er at om det føles godt, så gjør det godt! Det viktigste for deg og babyen i magen er at du får sove og hvilt deg, helt uavhengig av stilling.

Skrevet at kiropraktor Silja Gutafsdottir avd. Skøyen

Vi hjelper deg gjerne. Dersom du ikke har vært hos oss før og har spørsmål om hvem du bør bestille time hos kan du fylle ute skjema nedenfor så kontakter vi deg.