Den Viktige Magetiden / by Nina Birgitte Price

unspecified (1).jpg

Visste du at spedbarnets hjerne vokser 64% de første 90 dagene etter fødselen? 

Vi på Bekken og Barn kan ikke få understreket nok hvor viktig magetid er for utvikling av hjerne og nervesystem. Riktig stimulering helt fra spedbarnsalder er utrolig viktig. Heldigvis er ikke dette så komplisert som det kan virke. Kroppskontakt, bevegelse og nærhet, er alle gode måter å stimulerer den riktige utviklingen av barnets nervesystem og hjerne. 

Eksempler på enkle gode ting du kan gjøre med barnet som er bra for utviklingen er:

  • Bære barnet ditt i bæresjal mens du gjør dagligdagse gjøremål. 

  • Holde barnet ditt trygt inntil deg mens du danser rolig rundt på stuegulvet. Husk at det er viktig å støtte spebarnets hodet inntil det klarer å holde hodet selv. 

  • Babymassasje og øyekontakt. 

Dette faller seg heldigvis naturlig for de fleste foreldre, så mye skjer helt av seg selv.

“Denne siden opp” kampanjen til Landsforeningen Uventet Barnedød har bidratt til at tilfeller av krybbedød har sunket med mer enn 53% fra 1994-2003. Dette viser at rådet om å la barnet sove på rygg virkelig fungerer! Likevel må vi ikke glemme at kroppen vår har flere sider som barnet må bli kjent med. 

Magetid er derfor utrolig viktig når barnet er våkent! 

Barnet trenger full bevegelse av nakken til begge sider. Dersom barnet blir liggende mye på ryggen med hodet mot en side, er det stor sjanse for at det utvikler en favorittside. Vi på Bekken og Barn ser mange barn med favorittside, (ofte kalt torticollis) og skjeve bakhoder (Plagiocefali). Årsakene er ofte sammensatte, men behandlingen vil alltid inkludere beskjed om at barnet må ha mer magetid.  

Den motoriske utviklingen til barnet starter ved hodet og går nedover nakken, til skuldre/armer/hender og øvre del av ryggen, deretter nedover ryggen, til hoftene, bekkenet, og til slutt nedover bena mot føttene. Når barnet er sterkt nok og har utviklet god nok balanse, styrke og koordinasjon vil det begynne å gå. Denne motoriske utviklingen går i stadier. Det er best om ingen av stadiene hoppes over. 

Når et spedbarn er 3-6 mnd bør det være komfortabelt med å ligge på magen. Vi oppfordrer ofte foreldre til å la barnet ligge ca 60 min på magen i løpet av dagen, helst delt opp i flere perioder. Barnet bør bli stimulert til å rulle seg over. Dette er en super måte å få økt muskelstyrke og koordinasjon. Foreldre kan gi en støtte på hofte for å starte bevegelsen, men la barnet fullføre. 

Om barnet gråter når det blir lagt på magen så er det flere ting som kan være greit å få sjekket ut. Låsninger i nakke, bryst, rygg eller bekken kan hindre den frie bevegelsen som skal til for å kunne optimalisere utviklingen. Det kan derfor være greit å besøke en kiropraktor eller osteopat for en evaluering av muskel- og skjelettsystemet dersom barnet ditt virker stresset når det ligger på magen.

Ofte spurte spørsmål:

Mitt barn har refluks/gulper mye. Er det da bra å ligge på magen?

  • magetid er like viktig for alle barn, også de som har refluks eller gulper mye. For disse barna vil det være en god ide å heve overkroppen litt, slik at barnets hode er høyere enn brystkassen. Kanskje en liten pute kan være alt som trengs for at barnet skal trives bedre. 

Barnet mitt liker ikke magetid, skal jeg utføre det likevel?

  • Ja, men det er viktig at du og barnet finner en balanse som passer dere begge. Prøv deg frem. Legg barnet på rygg, ha øyekontakt med barnet og fortell at nå skal dere rulle over på magen. Hjelp det forsiktig inn i mageleie ved å rulle det over, og legg deg så ned og opprettholde øyekontakt. Snakk og trøst slik at barnet vet at du er tilstede. Når du ser at barnet har fått nok så kan han eller hun rulle tilbake igjen for å så leke litt på ryggen før dere forsøker igjen.

For flere tips til å få barnet til å like magetrening så er det bare å ta kontakt med Bekken og Barn.